10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Билетът за градския става 1,50 лв., ще има и нощен срещу 2 лева

Ако нямаме нито карта, нито електронен билет, можем да си платим на шофьора на автобуса – точно 1,50 лв. Ако ще пътуваме така от 0.00 до 4,30 часа, сумата набъбва до 2 лева.

Електронната билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Тя е част от изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“ и ще позволява прикачването на пътниците от един автобус на друг, без допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания. Това стана ясно днес при представяне на новата електронна билетна система и новата транспортна схема в Община Бургас.

Най-голямата новост в интегрираната билетна система ще бъде въвеждането на електронна карта за градския транспорт с няколко разновидности – еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени /учащи, пенсионери/, за семейни и групови пътувания, и др. Картите ще бъдат различни по вид и цвят, според намаленията и сроковете на валидност. Електронната карта ще може да се купи от касите на Транспортна къща, автогара Юг, автогара Запад и терминал „Меден рудник“.

Електронната карта ще се зарежда от автомати за карти и продажба на билети /т.нар. вендинг машини/. Те ще бъдат разположени на 7 ключови места в града – по една на автогара Юг, терминал „Меден рудник“, автобусни станции „Изгрев“ и „Славейков“, Централна автобусна спирка и две на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на пластик картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта.

Електронната карта дава редица предимства – при загуба тя се блокира и се издава нова със сумата, с която е била заредена старата; при изтичане на месеца средствата в картата се прехвърлят в следващия; възможности за ползване на максимален брой транспортни линии без оскъпяване; справедливост по отношение на цената, обвързана с реалния брой пътувания и според индивидуалните нужди; в бъдеще смарт карта ще дава допълнителни възможности, като посещение в музеи, туристически забележителности, велосипед под наем, синя зона и др.

Освен това новата система ще дава възможност за купуване на карти за еднократно или многократно пътуване от вендинг машините, както и сегашния хартиен билет за пътуване от шофьора.

Цената на еднократното пътуване с електронна карта става 0,95 лв. За тази сума може да извършите пътуване с един, два, дори три автобуса, но в рамките на 45 минути.

Община Бургас ще запази както досега преференциалните условия и цени на правоимащите групи – ученици, студенти, пенсионери. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лв. Картите ще започнат да се издават още през май или месец по-рано, за да имат време гражданите да се снабдят с тях. Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея.

„Най-важното, което бургазлии трябва да разберат, е, че картата ще е по-изгодна от еднократния билет, с който са свикнали досега. Тя няма да изгаря в края на месеца, а ще отчита само реалните ви пътувания. За туристите и гостите на града ще бъде запазена възможността за купуване на хартиен билет от шофьора, както досега, но на по-висока цена. Целта е да бъде преустановена сегашната практика билетите да се купуват в автобусите, а да се използват електронните карти за еднократно или многократно зареждане, които дават по-ниска цена и редица предимства. Жителите трябва да прибягват до по-скъпия билет само в краен случай, защото това ще забави потеглянето на автобуса и ще разсейва шофьорите“, сподели зам.-кметът Красимир Стойчев.

На борда на автобусите вече са монтирани устройства за контрол – т. нар. „валидатори“. Те ще дават възможност на пътниците да следят плащанията с картите и ще предупреждават за достигнат минимум от билети в електронната карта. Пътниците ще се качват само от първа врата  на автобуса, като валидират пътуването всеки път, когато се качват на него само с едно приближаване на картата до валидатора.

Освен зам.-кметът Красимир Стойчев, в представянето на проекта на новата билетна система участваха още директорът на „Бургасбус“ Петко Драгнев, служители от звено „Интегриран градски транспорт“ и  ОП „Транспорт“.

Представянето на новата електронна билетна система продължава със срещи с гражданите от 18.00 ч. в НХК в ЦГЧ /12.04/, зала „Младост“ в „Славейков“ /13.04/, зала „Никола Станчев“ в „Меден рудник“ /14.04/ и „Бойчо Брънзов“ в „Зорница“ /15.04/.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук