9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Болниците в Бургас се обединяват за по-добро здравеопазване

Девет болници в Бургас подписаха подготвителен договор за учредяването на Консорциум „Бургаски обединени болници“. Обединението ще даде възможност на лечебните заведения да си сътрудничат при съвместната си дейност в областта на болничната медицинска помощ.

Основен инициатор за обединението е Община Бургас. Тя е представител на общинските лечебни заведения, съакционер в МБАЛ – Бургас и партньор на частните болници в града. В подкрепата на инициативата поздравителни адреси бяха получени от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, УС на НЗОК и Народното събрание. Подписването на документа се състоя в заседателната зала на Община Бургас.

Желанието на всички участници в консорциума е да обединят усилията си в полза на здравеопазването в Бургас. Той ще позволи пациентите да получават комплексно лечение. При него ще може да използва апаратурата на всички болници в града без да се търсят различни клинични пътеки за това.

Обединението между частните и държавните болници ще помогне да се решат някои проблеми, свързани с финансирането на здравните услуги и развитието на медицинската дейност.

Другото преимущество, което консорциумът ще даде на здравните заведения в града, е, че те ще имат възможност да разработват стратегически проекти в сферата на здравеопазването, които ще се финансират  по европейски програми.

Консорциумът е първи по рода си в България. Той ще даде възможност на болниците да си сътрудничат в областта на научната дейност и ще повиши академичното ниво на работа във всички клиники. Създаването на подобни структури е често срещана практика в западноевропейските държави.

Подготвителният договор за обединението бе подписан от представителите на МБАЛ – Бургас, МБАЛ – „Дева Мария“, СБАЛПФЗ – Бургас, СБАЛК „Сити Клиник“, МБАЛ „Д-р Маджуров“, МБАЛ „Бургасмед“, КОЦ – Бургас, СОБАЛ – Бургас и „Life Hospital“ – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук