13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Борисов: Европейската гранична полиция ще стартира от България на 6 октомври

Министър-председателят Бойко Борисов честити християнския празник на Св. Вяра, Надежда и Любов и майка им София в Басарбовския манастир „Св. Димитър Басарбовски“. Той отбеляза, че това е поредният манастир, който се строи, защото именно вярата векове наред е спасявала и ще спасява българската нация.

 

В отговор на журналистически въпроси премиерът коментира резултатите от срещата в Братислава и предстоящите президентски избори.

 

„Мълчаливо изтърпях хулите – от „пощенски гълъб“ до какво ли не, а „пощенският гълъб” им донесе 320 млн. лева извън бюджета на ЕК. И понеже по сметката на Комисията вчера имаше 108 млн. евро, до 26-ти ще получим останалите 52 млн. евро, допълни Борисов.

 

По думите му, на вчерашната среща на върха в Братислава е надделяла категоричността и разбирането от всички, че външните граници на ЕС трябва да се пазят строго и трябва да се помогне на всички гранични държави. Без помощни средства и мобилизация няма как да се опазят хилядите километри граница на България, каза той. „Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Над 30 000 сме върнали вече на Турция“, посочи премиерът Борисов. Той отбеляза също, че с Турция трябва да продължи да се работи. „Те са наши съседи и трябва да се поддържат максимално добри отношения. Защото освен търговия, ние имаме много голяма мюсюлманска общност в България“, допълни той, като посочи, че тези хора от векове живеят тук. „Така е отредил Господ – на нашата територия да живеят двата етноса. И така, както в смесените райони владиката и ходжата живеят в мир и разбирателство, това трябва да го постигнем и ние. Малко да сме по-смирени”, каза премиерът.

 

Бойко Борисов коментира, че влизането в шенгенското пространство в момента не е от интерес на България. Премиерът подчерта обаче, че именно поради отличното справяне с охраната на границите, Европейската гранична полиция ще стартира от България на 6 октомври.

 

Според него по темата с мигрантите не трябва да се играе със страховете на хората. „Виждате, че хиляди хора са в изключително бедствено положение и аз съм убеден, че спре ли войната, много бързо те трябва да се върнат в своите населени места. Обществото безспорно е чувствително, когато се изгражда бежански център някъде. Където и да се изгради, местното население ще е против. Затова трябва да сме малко по-търпеливи“, каза министър-председателят.

 

По темата за предстоящите президентски избори министър-председателят заяви, че толерира всяка партия, издигнала свой кандидат. „Не се меся в работата на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват, носят си своята отговорност и ако имат успех – всички ще се съобразим с него”, коментира премиерът Борисов. „Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти. Представете си, че дойде време за импийчмънт – президентът не си върши работата и в Народното събрание да трябва да кажат, че не е за тази работа. Хипотетично – тогава кого ще търсим от инициативния комитет”, попита Борисов.

 

Запитан за изграждането на пътя Русе-Велико Търново, премиерът каза: „Направихме пътищата в Бяла така, както бяхме обещали. Хората са много доволни. За наше най-голямо съжаление, две правителства – едните подписаха за „Белене”, другите – за двете американски централи. Дойде денят за плащане и за мой ужас – по време на моето правителство. Милиард и 200 млн. платихме за американски централи, вие си ги представете в пътища!”.

 

Премиерът съобщи, че тези дни ще бъде взето решение за започване на плащанията за двата реактора за „Белене”, като първоначалната сума ще бъде около 800 млн. лева. „Това се дължи на двете правителства, които са подписали тези договори. И представяте ли си, ако не беше дошъл ГЕРБ, ако не бях спрял и реактора на Уестингхаус в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава. И как няма да е най-бедна! Сега видяха, че във фискалния резерв има пари, излязохме на излишък и вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери и на хора с увреждания, 2,5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки… И ако не бяхме преборили контрабандата да съберем парите в бюджета, нямаше да има с какво да платим. А искам дефицитът в новия бюджет да е около 1%, защото иначе дефицит означава плащане на лихви”, каза Бойко Борисов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук