13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Борисов за номинацията на Цецка Цачева: Не коментирам тази тема

„Не коментирам тази тема“. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на „Дневник“ дали председателят на парламента Цецка Цачева ще е кандидатът за президент на ГЕРБ и отказа да обсъжда темата. Номинацията на управляващата партия трябва да бъде обявена официално на 2 октомври на събитие в НДК – това е два дни преди крайния срок за регистрация на кандидатите в ЦИК.

Името на Цачева и преди беше сред обсъжданите от ГЕРБ възможни кандидати. Източници от партията разказваха, че тя е била и сред петте имена, тествани чрез социологическо проучване в началото на лятото (другите са били кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.председателят на партията Цветан Цветанов и вицепремиерът Томислав Дончев), но след това ГЕРБ отложи решението си първо за септември, е после с още месец.

Днес сайтът „Терминал 3“ съобщи, че Цецка Цачева е най-вероятният кандидат на управляващата партия, като се позова на два независими, но неназовани източника.

Депутати от ГЕРБ, които „Дневник“ потърси днес следобед, казаха, че не знаят дали Цачева ще бъде посочена. Още няма решение кой ще е кандидатът на ГЕРБ, заяви пък източник, близък до Борисов. Самата Цачева, която е с контузен крак и не ходи на работа, не вдигаше мобилния си телефон.

По данни на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ от средата на септември председателят на Народното събрание има одобрението на 15% от хората. Неодобрението към нея е 41 на сто. От оценките за дейността на парламента 8% са положителни, а 57% – отрицателни.

Последните седмици като за най-желан кандидат в ГЕРБ говореха за Йорданка Фандъкова, но тя е отказала няколко пъти. Борисов е водил разговори по темата и с бившия външен министър и настоящ специален пратеник на ООН Николай Младенов. В кулоарите на парламента се цитираше и името на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Според източници на „Дневник“ на среща с Изпълнителната комисия на ГЕРБ в началото на тази седмица са отпаднали по естествен начин други обсъждани кандидати.

Най-вероятно в кандидат-президентската двойка с Цачева ще е адмирал Пламен Манушев, който доскоро командваше Военноморските сили, а сега е депутат от ГЕРБ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук