12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Борисов: Искам в Черно море платноходи и яхти, а не фрегати

„Искам в Черно море платноходи, яхти, туристи по плажовете, а не да се разхождат фрегати.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

„Казах му (на румънския президент Клаус Йоханис – б.р.): България може да прави всеки ден учения с Румъния, другото вече отива към военен конфликт“, заяви той и добави, че ако някой от неговите министри е давал надежди, то тогава има проблем и намекна, че ястребите, без да уточнява кои са, няма да пратят децата си на военните кораби.

Борисов заяви, че винаги е защитавал интересите на България в областта на икономиката и припомни АЕЦ „Белене“ и нефтопровода „Бургас-Александруполис“, но подчерта, че когато дрънка оръжие, и то в Бургас и Варна, и бъдат разполагани самолетоносачи, руската страна щяла да я заболи много, особено ако това станело точно от България.

Премиерът отбеляза, ако народът мисли другояче, ще се съобрази.

Той потвърди и информацията на „24 часа“, че Турция спира приемането на бежанци. Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 бежанци, които сме искали да бъдат върнати, за всичките сме получили отказ, заяви той пред журналисти днес.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, посочи Борисов. „България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, допълни той.

По думите му дори във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията. „Помните как нашите реактори от „Белене” заминаха за натовска Турция. Нито един мой съсед или колега не се намеси в моя защита, когато президента Путин, в присъствието на Ердоган в Анкара, ми размаха пръст, че България е загубила всичко”, каза още премиерът.

По думите му България няма как да бъде нападната от страна на Русия. „Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”, каза още Борисов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини