9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Бургас ще търси финансиране за зала“Арена Бургас“ и велоалея от Бургас до Несебър

Кметът Димитър Николов представи пред министър по управление на средствата от Европейския съюз – Томислав Дончев няколко ключови бургаски проекта, за които през следващите години ще търси европейско финансиране. Сред тях са изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас”, за която могат да се привлекат средства по програма ДЖЕСИКА, както и входът на града в посока Сарафово – със средства по програма „Транспорт”. Кметът Николов има и идея за изграждане на велоалея, свързваща Бургас със Созопол, Поморие и Несебър. Той очаква още подкрепа за изграждане на нови индустриални зони, както и на скоростна връзка между града и Летище Бургас, включваща строителството на виадукти.

„Надявам се и през следващия програмен период да не бъде забравяна базисната инфраструктура, защото в тази материя винаги има какво още да се желае”, каза кметът Николов.

Министър Дончев отговори, че смята Бургас за изключително важен партньор, който трябва да бъде насърчаван. Беше изтъкнат добрият административен капацитет на Общината, доказан през последните 4 години чрез спечелването на 22 проекта за 250 млн. лв.

В края на пресконференцията министър Дончев съобщи данни за усвояването на европейските средства от България през настоящия програмен период. Към момента договорените проекти са на стойност 11.6 милиарда лева, тоест 75 % от общата финансова рамка. Изплатените средства са 22 %. Възможност за договаряне има обаче до края на следващата година, а срокът за изплащания е до 2015 г.

„Целта ни е да постигнем максималните резултати”, каза Томислав Дончев.

Според министъра по управление на средствата от Европейския съюз през следващия програмен период България ще може да разчита на около 20 милиарда лева. Той прогнозира, че не по-малко от половината от тази сума под някаква форма ще се даде за подобряване на инфраструктурата, 20 % ще са за социалната сфера. Очакват се и средства за иновации в технологиите, обучение и създаване на нови работни места.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук