15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

„Бяса“ остава в ареста

Районен съд Бургас наложи мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Димитър Димитров – „Бяса“. Той е разследван по досъдебно производство за телефонна измама. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в група за телефонни измами, която задигнала 12 000 лева от 80-годишен бургазлия.

Пред съда Димитров заяви, че не е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Той помоли съдебния състав да не определя спрямо него мярка за неотклонение, а в случай че такава бъде взета, то тя да е домашен арест или парична гаранция.

Според адвоката по делото няма доказателства, които да уличават неговия подзащитен в извършеното престъпление.

Районен съд Бургас, като взе предвид представените по делото доказателства и доводите на страните, определи спрямо Димитров мярка за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, извършено в условията на повторност. За него е предвидено  наказание лишаване от свобода от една до осем години. Съдът намери, че от събраните доказателства би могло да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е разследван. Съдът прие, че съществува реална опасност той да се укрие с цел да избегне наказателна отговорност или да извърши престъпление предвид обремененото му съдебно минало. Предходните три осъждания на Димитров  са също за измами. Те характеризират личността му като такава с утвърдени престъпни навици. Тази демонстрирана трайна склонност към извършване на престъпления обосновава извода, че личността му е с висока степен на обществена опасност.

Определението на Районен съд Бургас подлежи на обжалване в 3-дневен срок. Евентуалната въззивна жалба ще бъде разгледана на 15.09.2015 г. в 14.00 часа от Окръжен съд Бургас.

Пресцентърът уточнява, че спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Според разследването единият от обвиняемите – Стоян Стоянов е „мулето“, което е пренасяло парите в измамната схема. Той е направил самопризнания и е дал обяснения за извършеното престъпление, които кореспондират със събраните към момента доказателства. Самият Стоянов признава, че лично му е било наредено по телефона от лице на име Митко, когото обвиняемият нарича с прякор „Бързака“ да вземе парична сума от посочен адрес.

Другият съучастник – Димитър Атанасов отрича да е участвал в измамата и да е извършил престъплението, но знаел кой го е направил. Обвиняемият твърди, че всички в гр. Ветово се занимавали с телефонни измами, както и че познава Димитър Димитров.  Този мъж действал чрез „мулета“, които носели парите на точно определено място.  Същият бил отправил предложение на Атанасов да се включи в измамата, но той отказал. Атанасов познавал добре механизма на подобен род престъпления, т.к. е осъждан за такова деяние, но вече не се занимавал с това.

Видно от протокол за разпознаване на лица, свидетел е посочил именно обвиняемия Димитър Димитров като лицето, което работело заедно с Димитър Атанасов по прякор „Сисито“, което обстоятелство подкрепя обясненията на обвиняемия Атанасов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук