21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Валентин Радев отчете съществен спад на миграционния натиск по границата с Турция

Пет пъти е намалял миграционен натиск върху българо-турската граница, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на днешния парламентарен контрол. През последните месеци обаче от двете страни на преградното съоръжение по границата ни с Турция са поникнали треви и храсти, а част от изградените шахти и отводнителни съоръжения са запушени от наноси след летните порои, стана ясно след изказването на министъра.

Радев подчерта, че съоръжението има не само възпрепятстващ ефект по отношение на навлизането на нелегалните мигранти, но е довело до съществено намаляване на разходите по охрана на държавната граница, чрез редуциране на броя на командированите служители там и средствата необходими за тях.

По информация на МВР, турските гранични служби са задържали 371 нарушители на държавната граница за 2017 г. За сравнение през 2016 г. те са 2194, или близо пет пъти по-малко опити за нелегално преминаване. В граничната зона през 2017 г. са задържани 410 лица, а през предходната година са били девет пъти повече – 3049.

Валентин Радев уточни, че областните управители имат задължението по 5-годишната гаранционна поддръжка на съоръжението. Тя обаче не се отнася до нарушаване на целостта му в следствие на незаконното преминаване. Допълнителни охранителни системи като камери и радари ще бъдат поставяни на местата, които сега се установяват като уязвими. Те ще бъдат финансирани със средствата, които правителството получи от Европейския съюз в размер на общо 160 млн. евро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук