20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Вдигат „Етнографски рибарски комплекс“ в Ченгенето

Общински съвет – Бургас одобри предложението за изграждане на етнографски рибарски комплекс в рибарското селище Ченгене скеле. На дискусиите по докладната кметът на Бургас Димитър Николов припомни, че идеята за изграждането на подобен етнографски комплекс е възникнала с помощта на общинските съветници и на рибарските от Ченгене скеле.

„На последния комитет за наблюдение на ОП „Рибарство и аквакултури 2007-2013 година” зоната на селището беше включена в зоните на въздействие. В стария програмен период град Бургас и територията на община Бургас бяха изключени от обхват на въздействие на тази програма. Градът и в момента е изключен като високо урбанизирана територия, но ние успяхме да откъснем територията на кв. „Крайморие” и зоната на Ченгене скеле с аргументите, че това е единственото място по Черноморието, където има най-много регистрирани рибари по смисъла на закона. Комитетът за наблюдение включи в обхвата зоната на Ченгене скеле и по този начин ни се дава възможност по новата ОП „Морско дело и рибарство 2014-2020 година” да изградим комплекс за демонстрация на поминъка рибарство”, каза кметът Димитър Николов.

Фрегата
©zonaburgas.bg

От Националния фронт за спасение на България пък изразиха мнение, че мястото на подобен комплекс въобще не е в Ченгенето. Георги Дражев от групата на националистите видя в терена под Старата фрегата чудестно място за изграждането на етнографската сбирка.

Изпълнението на проекта ще бъде финансирано от Оперативните програми за периода 2014-2020 година. Освен музей на рибаря и автентични рибарски къщички на мястото трябва да има и рибна борса, голям паркинг и магазини за рибарски принадлежности.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук