12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Вдигат 5-метров паметник на Коджакафалията

5-метров паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията  ще бъде изграден до бившето сиропиталище в Бургас. Инициативен комитет вече е започнал дарителска кампания, която призовава всеки бургазлия да дари по 1 лев за каузата. Необходимите средства за изграждането на паметника са около 70 000 лева.

Самият паметник ще бъде с височина 5 метра. Ще има текстове-извадки от завещанието на Коджакафалията  и посланията му към бургазлии. В ръцете си ще държи макета на църквата „Св. Св. Кирил и Методий ”, тъй като е основен дарител за построяването на храма.

„Духът и портретът на този голям бургазлия  трябва да бъдат запазени. В проекта си съм включил бронз, метал, гранит и стъкло”, каза скулптора Радостин Дамасков , който работи по идеята  за паметник на Коджакафалията  вече 20 години.

Избрано е и мястото за изграждането му – в триъгълникът, заключен между улиците „Стефан Стамболов” и ‘Цар Симеон I”, на гърба на бившето  сиропиталище. Идеята  са подкрепили повече от 15 000 бургазлии.

Предстои и втори проект, който ще е финансиран изцяло със средства на община Бургас. Той е за възстановяването на надгробния паметник на Коджакафалията , който е унищожен след 9 септември 1944 година. Той ще бъде поставен на пешеходната зона до  БСУ .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук