21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

„ Верни ” ще участва в мисия на НАТО за контрол на бежанския поток по море /видео/

Българската фрегата „Верни” отплава днес за операция Sea Guardian на НАТО в Средиземно море. Това е нова мисия и решение за нея се взе на срещата на върха на Алианса, провела се през месец юли във Варшава. Основната операция е свързана с контрол на бежанския поток по море.

Фрегатата с 130- членния екипаж, беше изпратена на мисията на НАТО с военен ритуал. Командирът на кораба не скри, че това е една от най-отговорните операции на Алианса, защото е свързана с контрол на бежанския поток основно между островите на Турция и Гърция.

капитан ІІ ранг Георги Павлов- командир на кораба:

Допълнително ще получим указания, все пак мисията  е секретна. Корабът е оборудван , да се справи, да поема бежанци , разписанието за приемане на бежанци на борда на кораба е отработено Личният състав е оборудван със защитни средства , което ще бъде безопасно за кораба, ако се наложи да изпълнява такава задача.

На ритуала  присъства  и командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, който пожела успешна мисия на екипажа:

В края на месец ноември корабът ще участва и в планирано учение на турските военноморски сили …

На фрегатата беше осветена икона на Св. Николай Чудотворец, която да закриля екипажа и беше отслужен водосвет за здраве и успешно плаване. В екипажа на фрегата има и 13 жени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук