14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Вижте как се пише името ви на глаголица

И Регионалният исторически музей ще се включи с две събития в Седмицата на Европа, организирана от Община Бургас и Областния информационен център.

Първото е посветено на българската писменост и важното й значение за европейската история в последните единадесет века. В него ще участват ученици от Търговската гимназия, които на 11 май /сряда/, от 14:00 часа в Историческия музей /ул. Лермонтов 31/ ще научат повече за двете азбуки – глаголица и кирилица, техните създатели и пътя на разпространението им. Младежите ще имат възможността да напишат името си на глаголица, за да се докоснат сами до първоизточника на модерното ни писмо, което от 1-ви януари 2007 г., с встъпването на България в Европейския съюз, е една от трите официални азбуки на общността.

В последния ден от Седмицата на Европа – 14 май /събота/, РИМ Бургас ще връчи за пети път Купата на Природонаучния музей. Състезанието ще започне в 10:30 часа от Сцена „Охлюва“ в Морската градина. Основна тема, по която учениците ще мерят знания тази година, е „Миграцията при птиците“. Първата част на състезанието е теоретична. Отборите, съставени от ученици, ще разполагат с половин час, за да отговарят на въпроси по темата. Следва практична част, в която отборите ще трябва да открият мигриращи видове птици, които се срещат в Морската градина. За ориентир на участниците ще служат поставените информационни табели, а откритите видове ще носят различен брой точки за крайното класиране.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

4 КОМЕНТАРИ

    • Привет мили хора!Как се пише Тодор и Ивалина на глаголица? Също бих искал да знам къде мога да се науча да пиша на глаголица?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук