9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Вълни унищожиха „Синия прозорец“ в Малта

Една от най-големите забележителности в Малта – „Синият прозорец“ на брега на остров Гозо, е унищоженa тази сутрин след силна морска буря.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат описа случилото се като „сърцераздирателно“ и добави, че поръчаното от правителството преди години геоложко проучване е показало, че каменната арка неизбежно ще бъде заличена от ерозията. „За съжаление този ден настъпи“, написа премиерът в Twitter.

Снимка: Twitter, Joseph Muscat
Снимка: Twitter, Joseph Muscat
[box type=“tip“]Скалите в района са варовикови и с каменния мост в морето е рухнала значителна част от колоната, на която той се крепеше, както и част от крайбрежния скат, съобщи BBC.В проучване от 2013 г. има предупреждение за ерозията, както и данни как каменната плоча, свързваща брега с колоната в морето, е изтънявала от 80-те години насам. В доклада обаче не се включваше прогноза, че арката може да рухне скоро.

[/box]

„Синият прозорец“ бе една от най-популярните атракции не само на Малта, но и в Европа. Арката се намираше в залива Дуейра, който е предпочитано място за плуване, гмуркане или обиколка с лодка около тази природна забележителност, а мостът бе използван и в епизодите на „Игра на тронове“.

vulnimalta2
Снимка: Twitter, Connie Agius

В опит да го съхранят властите въведоха глоба от 1500 евро за всеки, който наруши забраната за преминаване по „моста“./ kmeta.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук