13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

В Бургас започна работа първият в страната Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие

Първият в страната Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие „Вселена“ вече работи в Бургас. Той допълва широкия спектър от социални услуги, които се предлагат в града.
Центърът е изграден по проект на Община Бургас, с подкрепата на Посолството на Обединено кралство Великобритания и в партньорство с ОД на МВР – Бургас, Асоциация „Деметра“, Окръжна прокуратура – Бургас, Районна прокуратура – Бургас, Областна администрация – Бургас, МБАЛ – Бургас, Община Созопол.
Идеята за създаването на Центъра и начинът му на работа бяха представени на специална конференция. В нея участваха кметът на община Бургас Димитър Николов, посланикът на Обединено кралство Великобритания Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, представители на общините партньори, неправителствени организации и други.
Община Бургас осигури помещение, в което Центърът ще се помещава, и финансиране, което ще подсигури работата му до края на годината. Във „Вселена“ ще работят двама психолози, които владеят чужд език.
„Имаме готовност да заложим средства за следващата година и да стартираме процедура до Социалното министерство. Това е пилотен проект. Много колеги от други общини се интересуват как точно ще функционира. За нас беше по-важно да стартираме работа, отколкото да чакаме пълното хармонизиране на законодателните инициативи“, каза кметът Димитър Николов.
Жертвите на сексуално насилие ще могат да потърсят помощ от специалистите в Центъра на безплатен телефон 0800 18 017. Подробна информация за работата на социалното заведение ще се разпространява и чрез брошури. От началото на месеца помощ са потърсили две лица. Всеки от пострадалите ще може да остане в Центъра в рамките на един ден. При необходимост жертвите ще бъдат пренасочвани към МБАЛ – Бургас или към кризисните центрове за хора, преживели насилие. Там те ще могат да останат в рамките на 6 месеца.
Център „Вселена“ е създаден по модела на идентични организации във Великобритания и с активната дейност на посланика на Обединеното кралство у нас Н. Пр. Ема Хопкинс.
„Този проект е силен заради партньорството между институциите, които създадоха Центъра. Само ако работим заедно, можем да осигурим нужната подкрепа и грижа на жертвите, от която те толкова много се нуждаят. Щастлива съм, че британският център „САТУРН“ и център „ВСЕЛЕНА“  ще продължат да работят заедно по проект, в който ще развиват и споделят добри практики“, каза при представянето на Центъра Н. Пр. Ема Хопкинс.
„Инициативата на Британското посолство, Община Бургас, общините в района, както и приносът на правоохранителните органи ражда нещо, което може да бъде оценено само позитивно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
„Център „Вселена“ има много важна мисия – да оказва съдействие на пострадалите от сексуално насилие в региона. Проблемът е доста актуален и често пъти трудно установим заради личния и болезнен характер. Убедена съм, че благодарение на професионалната помощ и споделените с Великобритания практики жертвите на сексуално насилие ще почувстват, че има с кого да споделят проблема, да преодолеят драмата и да си върнат правото на нормален живот“, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че заплахите, с които се сблъскват жертвите на сексуално насилие налагат изграждането на такъв център.
„Жертвата трябва да се чувства защитена и да бъде предразположена от професионалист. В центъра ще е възможно започването на процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност“, допълни Георги Костов.
Амбицията на партньорите е Център „Вселена“ да постигне добри резултати чрез своята работа, което да доведе до разкриването и на други подобни центрове в страната.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук