15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

В Поморие и Ахелой отбелазаха Деня на лозаря

Дългогодишните традиции и богата култура, свързани с лозарството и винарството, са неразделна част от историята на нашия край.

В община Поморие и тази година бяха спазени обичаите за Деня на лозаря. В един от масивите, близо до село Каменар, бе отслужен молебен за плодородие, а лозовите вейки бяха ритуално зарязани.

На празника присъстваха заместник-кметовете Кунчо Гайдов и Илия Джингов, заедно с директора на дирекция Желязко Страволемов и членове на Взаимоспомагателната кредитна кооперация на частните земеделски стопани „Поморийски стопанин”. Бе прочетен и поздравителен адрес за повода, изпратен от председателя на Общински съвет Поморие Адам Адамов.

трифон зарезанСъс символично зарязване, пъстри хора и закачки жителите на град Ахелой също почетоха празника на Трифон Зарезан. Той продължи с дегустация на домашни вина и ракии, оценявани от компетентно и безпристрастно жури.

„Зарязването става от средата на лозето, а резитбата започва с обръщане на Изток”, посъветваха старите лозари и си пожелаха добра реколта със силни чепки и едро грозде.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук