13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

В Свети Влас отбелязаха Деня на лозаря

С празнично шествие, жива музика, литургия и ритуално зарязване десетки жители и гости на Свети Влас отбелязаха днес празника на виното, който се чества за четвърта поредна година в града в чест на Свети Трифон Зарезан. Известен е още и като Ден на лозаря. Това е един от първите големи празници , който се посреща с народно веселие преди началото на пролетта.

Празникът започна с музика, песни и кръшни хора на градския площад. Шествието премина през главните улици и стигна до лозница до брега на морето. „Да има берекет, бъчвите да са пълни, годината да е спорна”, пожела на лозарите кметът Иван Николов. Отец Димитър от местната църква отслужи молебен за здраве и благоденствие, стопанинът поля с вино лозницата, пръв зарязването извърши градоначалникът.

Празникът продължи с общо угощение под звуците на гайда и тъпан. Традицията бе спазена с червен елексир, баници, питки, месни специалитети, хора и веселие. Днес празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Казват, че каквото вино има на трапезата, такова вино ще дават лозите през годината, добави кметът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук