21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Гласуваме за 44-ия парламент, избираме новите 240

Днес гласуваме на предсрочните парламентарни избори. Българските граждани ще избират новите 240 народни представители, които ще представляват 44-тото Народно събрание. До тази ситуация се стигна след като правителство на Бойко Борисов подаде оставка след загубната на президентските избори през ноември.

На 26 януари беше последното пленарно заседание на 43-ото Народно събрание след като президентът Румен Радев издаде указ, с който разпусна на следващия ден 43-ия парламент и насрочи предсрочни избори за 26 март. Последва и назначаването на служебен кабинет с министър-председател Огнян Герджиков.

Изборите ще се проведат по досегашната пропорционална изборна система, запазва се единствено мажоритарният елемент с избора на преференция на определен кандидат в интегралната бюлетина.

До промяна на политическата система и Изборния кодекс така и не се стигна в предишното Народно събрание, въпреки че проведеният през ноември м.г. референдум трябваше да влезе за разглеждане в пленарната зала. Така искането за промяна на пропорционална с мажоритарна система остава в ръцете на новите парламентарни сили в бъдещето 44-то Народно събрание.

В изборите за народни представители участие вземат 11 партии и 9 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 9 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 810 336. Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук