13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Дадоха зелена светлина на проекта за достъп до бургаското пристанище

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев утвърди меморандум за изпълнение на проекта „Зона за обществен достъп на морска гара, железопътна гара и автогара Бургас“ (ЗОД). Меморандумът е подписан от кмета на община Бургас Димитър Николов, областния управител на Бургас Любомир Пантелеев, генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Петър Сеферов, генералния директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Антон Гинев и от изпълнителния директор на БДЖ ЕАД Христо Монов.

С този документ се дава възможност за координация на съвместните действия на различните институции за изпълнението на проекта. Той се основава на решение № 38 на Министерския съвет, с което проектът е обявен за обект с национално значение.

Срокът за неговото изпълнение е до 2014 г.

Целта на ЗОД е да се даде възможност за изпълнение на нови обществени функции в затвореното до този момент пристанищно пространство и за интеграцията на транспортната инфраструктура в общинската градска част, като се отчитат преди всичко интересите на обществото. Проектът ще даде нов тласък за развитието на морския туризъм и за привличане на  повече посетители чрез яхтения и круизния туризъм. ЗОД ще съдейства за увеличаване на броя, видовете и качеството на услугите за граждани и гости на община Бургас, предлагани на територията на трите гари: митнически, гранични, агентски, брокерски, куриерски, пощенски, финансови и културно-развлекателни.

С неговото изпълнение ще се постигнат целите на държавната политика за правилното функциониране на пристанище Бургас, която включва:

        Пристанище Бургас да стане предпочитано пристанище за транзитни товари, като се превърне в логистичен транспортен център, важен елемент от Трансевропейските транспортни коридори;

         осигуряването на реални условия за  конкуренция на пристанищните услуги;

        създаването на условия и инфраструктура, подпомагаща развитието на туризма;

        постигане на хармонично и балансирано развитие и взаимодействие между пристанищните райони и градските зони;

        опазване на околната среда;

        да се увеличаване на пропускателната способност на пристанището

В меморандума са заложени четири етапа по изпълнението на праекта „Зона за обществен достъп на морска гара, железопътна гара и автогара Бургас“:

        Първи етап: Изработване на идеен архитектурен проект на цялата ЗОД;

        Втори етап: Изработване на работен конструктивен проект, за всяка част от територията и обезпечаване на комуникационните връзки на всяка една от тях;

        Трети етап: Реализация, провеждане на всички действия, свързани със строителство на всяка част от проекта;

        Четвърти етап: Приключване на проекта.

В първия етап финансирането е предвидено от средства на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и НК „Железопътна инфраструктура“, в съотношение, отразяващо обема на дейностите, предвидени на техните територии. Средства по оперативна програма Регионално развитие или инвестиционен заем ще бъдат използвани във втория етап, а в третия са предвидени средства по оперативна програма Регионално развитие или инвестиционен заем

Страните по меморандума ще създадат междуведомствено координиращо звено, който ще следи изпълнението на дейностите по изработването на идеен архитектурен проект за ЗОД. Това звено ще е съставено от един, поименно определен представител на всяка от страните, подписали документа .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук