14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Депутатът Фатме Илияз ще предложи санкции за забатачени детски досиета и чиновническа немарливост в социалната сфера

 Санкции за държавни служители, които бавят изготвянето на досиетата на децата от домовете, ще предложи при обсъждането в пленарна зала на новия Семеен кодекс бургаският депутат Фатме Илияз. „Непълни документи или неверни данни бавят с месеци и дори с години процедурите по осиновяване. Докато съдбата им отлежава на нечие чиновническо бюро, децата порастват и става все по-трудно извеждането им от домовете.“- смята народният представител. Сбъркани ЕГН-та, имена и дори пол често налагат връщането на документите им от Съвета по осиновяването обратно към Регионалните дирекции „Социално подпомагане“ и домовете. Фатме Илияз ще настоява още отделите „Закрила на детето“ в общините и дирекциите „Социално подпомагане“ в областните центрове да се възползват и от компетентната помощ на юристите от неправителствения сектор, които да изясняват статута на децата и да подготвят документите им за вписване в регистър. Идеите бяха представени от парламентарната трибуна в питане до министъра на правосъдието как готвените промени в Семейния кодекс ще оптимизират процедурите при международните и национални осиновявания. il.JPGВ разговор с депутата, Меглена Тачева е пояснила, че въпреки принципното одобрение на проекта на нов Семеен кодекс, което Министерски съвет даде, заради сложността на материята премиерът е назначил работна комисия, която още веднъж да огледа предвижданите промени по отношение на осиновяванията.Мерките, които новият Семеен кодекс предлага за облекчаване на осиновяванията, са ускорена процедура за включване в регистъра на национално осиновяване, задължение родителят да поиска отмяна или промяна в мярката за закрила на настаненото му в специализирана институция дете в рамките на 6 месеца от настаняването, като ако това не бъде направено, детето се вписва автоматично в регистъра за национално осиновяване, и изключване на съда от процедурите по вписване в регистъра. Протакането ще се скъси и с изискването всеки член на Съвета по международни осиновявания да има определен заместник с цел да се избегнат случаите, в които поради липса на кворум, органът не може да вземе решение, както и заплащане труда на членовете на съвета.

     „До 2003 г. осиновяваненията в България се подчиняваха на принципи, които създаваха условия за бързо и ефикасно осъществяване на процедурата. Кандидат основителите посещаваха домовете, влизаха в контакт с децата, в присъствието на директора и всеки откриваше своето дете. Годишно в България по този начин се осъществяваха по 800 международни осиновянаия и над 2000 български. От 2003-та след влизането в сила на сега действащите правила, засягащи осиновяванията, броят им драстично спада. През 2007 г. са осъществени по-малко от 100 международни и около 650 национални осиновявания“- подчерта депутатът в изказването си пред парламента.

     За последните 5 години в ДДЛРГ „Щурче“ в гр. Средец са осиновени 7 деца на възраст от 3 до 7 години. Само едно от тях е пожелало българско семейство. Две от децата, които са с физически увреждания, имат нов дом в САЩ. Останалите се отглеждат в страни от ЕС. От влизането в сила на услугата „приемна грижа“ 3 деца от дома растат в семейна среда. В момента в ДДЛРГ „Щурче“ са настанени 59 деца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук