14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Десет компании се състезават да доставят джипове за 29 млн. лв.

Общо 11 кандидата искат да доставят на МВР 290 джипа и девет мобилни технически работилници с повишена проходимост за 29.2 млн. лв. Един от тях вече е отстранен.

Сред желаещите поръчката са вносители и дилъри на Skoda, BMW, Renault, Dacia, Nissan, Toyota (през две различни дружества), Ford и др. Има само един чуждестранен участник – „Африка аутомотив дистрибюшън сървисис лтд“ (AADS), регистрирана в Гибралтар. Компанията проектира специализирани военни автомобили. Сред клиентите им е американската армия, за които AADS са доставили Jeep J8. Според сайта на дружеството то е оторизиран световен дистрибутор на Jeep за правителствени организации.

Процедурата е ускорена, като основният посочен мотив е „сериозният миграционен натиск по българските граници, които се явяват и външни за ЕС“. Истинската причина е изоставането в усвояването на финансовите средства, отпуснати от Европейския съюз – те трябва да са разпределени до 30 септември 2017 г. Финансирането е част от 160 млн. евро, които ЕС отпусна от спешните фондове за справяне с бежанската криза.

Отстранен още в началото

Още при получаването на офертите има един отстранен участник, става ясно от протокола на комисията по обществената поръчка. „Метанагроойл“, които са кандидатствали и за двете позиции, са предложени за отстраняване от комисията, тъй като пликът, в който са подали офертата си, не е бил непрозрачен. Фирмата е собственост на Петър Касев, бивш собственик на фуболния отбор „Локомотив“ (София) и собственик на „ЛК Моторс“.

На няколко кандидата са дадени между три и пет работни дни, за да представят допълнителни документи: „Тойота Тиксим“, „Омникар ауто“, „Африка аутомотив дистрибюшън сървис лтд“, „Еуратек“ и „Мото-Пфое“. Следващото заседание на комисията трябва да е веднага след изтичане на сроковете, а именно на 29 март.

Фирмата „Сектрон“, която се занимава със системи за сигурност и комуникации, е избрана за подизпълнител от пет участници. „Българска автомобилна индустрия“ ще има два подизпълнителя – „Сектрон“ и IT компанията „Лирекс БГ“.

„Авто инженеринг холдинг груп“, които са доставяли пожарни и други специализирани коли, са декларирали ползване на ресурсите на „Порше интер ауто БГ“ в изпълнението на поръчката.

На определената цена (средно 97 хил. лв. без ДДС) и характеристики отговарят почти всички високопроходими автомобили на големите марки без най-скъпите модели на BMW, Mercedes и Audi. Тук при определени условия влизат модели като Volkswagen Touareg, Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder (каквито модели използва европейската агенция Frontex), KIA Sorento и др.

Покрай бързането МВР е оставило много широки критерии на конкурса. Според източници от автомобилния бранш в министерството е имало сблъсък на идеи какви точно автомобили се търсят: такива за труднопроходими пътища по границата, или такива, които ще се използват основно за асфалтови шосета. От зададените параметри и двата типа са допустими./capital.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук