21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Димитър Димитров остава в ареста

Бургаският окръжен съд не уважи молба за изменение на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Димитър Димитров. Той е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 15.11.2015 г. около 19:40 часа в гр. Поморие на бул. „Яворов“ пред ресторант „Омар“ Димитров умъртвил 33-годишен мъж по начин, опасен за живота на мнозина – чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие.

Основният аргумент в жалбата на Димитров е влошеното му здравословно състояние. От 2005 год. той е с трансплантиран бъбрек, което налагало специален режим на поддържащо лечение, наблюдение и приемане на медикаменти. В съдебното заседание, в подкрепа на искането, адвокатът на Димитров представи доказателства относно здравословното състояние на обвиняемия – медицинско направление от 23.11.2015 г., издадено от личния лекар на Димитров с препоръка същият да няма контакти с много хора. Защитникът помоли съда за изменение на мярката за неотклонение от задържане под стража в по-лека, а именно домашен арест.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на направеното искане за изменение на наложена спрямо Димитров мярка за неотклонение задържане под стража. Той изрази становище за неоснователност на молбата. Прокурорът представи медицински документи за здравословното състояние на обвиняемия, включително и предложение от ВПД Началник арест при ОС „ИН“ Бургас, който на основание на законови разпоредби е предложил Димитров да бъде преместен в „Специализирана болница за активно лечение на лишените от свобода“ към Затвора – гр. София, с оглед здравословното му състояние.

Бургаският окръжен съд, след като изслуша аргументите на страните и се запозна с представените доказателства в съдебното заседание и материалите по делото счете, че са налице основания за вземане мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняемия Димитров. Налице е обоснованото предположение за извършено престъпление от обвиняемия. Миналите осъждания на Димитров обосновават и опасност от извършване на престъпление, което се извежда и от обстоятелството, че той незаконно е държал огнестрелно оръжие.

Съдът намери, че основно искането за изменение на наложената мярка за неотклонение се основава на извършени прегледи в болнично заведение, извън местата за лишаване от свобода, както и от медицинското направление на личния лекар, който препоръчва изолация на обвиняемия и ограничаване на контактите му с други лица. Защитата на обвиняемия счита, че тази изолация би била постигната единствено в домашни условия и по тази причина настоява за изменение на мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест.

Видно от представените писмени документи от страна на прокуратурата, СБАЛЛС при Затвора гр. София е в състояние да поеме лечението на болния, където ще му бъде оказана своевременна и специализирана медицинска помощ и където ще бъде под постоянен медицински контрол за разлика от домашната среда.

С оглед на изложеното, съдебният състав счете, че не са налице условията за изменение на мярката задържане под стража на Димитров, тъй като  нужното медицинско наблюдение и лечение може да бъде извършено и при наличие й. Съдът указа на администрацията на Затвора гр. Бургас незабавно да разпореди привеждането на обвиняемия в СБАЛЛС при Затвора гр. София, с оглед провеждането на наблюдение и лечение. Поради изложените съображения Бургаският окръжен съд не уважи искането за изменение на наложената най-тежка мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното дело там е насрочено за 04.12.2015 г. от 14 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук