11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Димитър Николов с феноменален резултат и на тези избори /обновена/

Кандидатът на ГЕРБ за трети кметски мандат получи над 80% от гласовете на избирателите, сочат предварителните данни от екзит-пола. В същото време в община Бургас е регистрирана най-ниска избирателна активност в областта – малко над 40%.  Припомняме, че Димитър Николов спечели изборите преди 4 години като получи почти 71% от гласовете на избирателите.

Резултатът му днес показва, че доверието към него е нараснало с около 10%, което го нарежда на челна позиция в класацията за най-одобрявани кметове в страната.

Втората позиция е за кандидатът за кмет на Българската социалистическа партия – Евгений Мосинов, който е получил 5.8% от гласовете. С близък до неговия резултат е издигнатият за кмет от Националния фронт за спасение на България, Бойко Миразчийски, който отчита резултата от 5.6%.

Предварителните данни показват, че община Несебър може да се похвали с най-висока избирателна активност. Там са гласували близо 66% от имащите право на глас. Най-ниска е била избирателната активност в Бургас – 40.2%. В областта са гласували 33.68% от имащите право да се включат в националното допитване за електронното гласуване.

ГЕРБ печели и местния парламент

По всяка вероятност ГЕРБ отново ще има мнозинство в Общинския съвет. Кандидатите за съветници на партията са събрали 53% от гласовте, което им осигурява между 26 и 28 места. Втори са БСП с 6,8 %, което би им осигурило 7 съветнически места. НФСБ отново ще е в опозиция с резултата от 6,5 % като представители им в местния парламент ще са между 4 и 6. Реформаторския блок – 6,3 % (4-5 мандата). Очаква се ДПС ще има 3 съветнически места след като събра 2,8% от гласовете.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук