16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

До 3 000 лева глоба за селфи с маймуна

Атракциите с маймуни в курортите по Южното Черноморие значително са намалели, каза Милена Ярмова, главен експерт в Отдел „Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони” в РИОСВ, пред радио „Фокус“ – Бургас.

Тя посочи, че най-често екзотични животни се използват за правене на снимки с туристите. По нейните думи в резултат на дългогодишните проверки на служителите на РИОСВ – Бургас, случаите на атракции с маймуни по Южното Черноморие значително са намалели.

„Ако в предишни години служителите конфискуваха по 5 – 6 животни на сезон, то миналата година има само два случая”, подчерта Ярмова. Тя обясни, че през изминалата година са отнети две маймуни от вида „зелената морска котка“ на 1 година и на 3 години, а на нарушителите е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Ярмова каза още, че и тази година, с настъпващия на летния сезон, се очакват сигнали от граждани за атракции с екзотични животни в курортите по Южното Черноморие и допълни, че най-много в предходни години са случаите в к.к. Слънчев бряг.

„Атракциите се извършват основно с представители от разред „Примати“ – всички видове маймуни, както и екзотични папагали и влечуги – питони, бои удушвачи, очилатият кайман, дори сме имали и случай с нилски крокодил“, добави Ярмова.

Тя подчерта, че съгласно Закона за защита на животните се забранява притежанието на животни от разред „Примати“, т.е. на всякакъв вид маймуни, като изключение се прави само за зоопарковете и спасителни центрове. Глобата за нарушители е от 2 000 до 3 000 лева и отнемане на животното в полза на държавата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини