13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Д-р Васил Костадинов: Ще работя за Общинска здравна каса и ин витро център в Поморие

Д-р Васил Костадинов е специалист по клинична лаборатория и мениджмънт в здравеопазването, член на Управителния съвет на мениджърите в здравеопазването в България. Завършва ВМИ – Варна ( дн. МУ „ Проф. д-р Параскев Стоянов) през 1991г. Д-р Костадинов e управител на най-голямата Медико-диагностична лаборатория в област Бургас – „ЛИНА”. На местните избори в Поморие участва, като кандидат за общински съветник от листата на „Партия на зелените”.

 

„Включих се в политиката, защото искам да направя нещо за хората от моя роден град. Тези хора заслужават по-добро здравеопазване и по-добро отношение. С моята кандидатура искам да засвидетелствам моята обич, моята благодарност към гражданите на Поморие и желанието ми да бъда полезен за тях”.  Така д-р Васил Костадинов коментира  решението си да се кандидатира за общински  съветник от „Партия на зелените „  в Поморие . По думите му той е избрал тази политическа формация, защото в листата са партийно независими хора, които искат да са полезни на своите съграждани и на родния си град. Д-р Костадинов представи пред лекарите в Поморие амбициозна програма в сферата на здравеопазването. Основен акцент в нея е създаването на Общинска здравна каса. „Тази идея е свързана с един проблем , свързан с недофинансирането на здравеопазването, особено за пациенти в доболничната помощ, които в края на всяко тримесечие обикновено чакат да се отпуснат лимити от Здравната каса, за да могат да си направят прегледи и изследвания. Затова предлагам недофинасирането на лекарите да се компенсира от Общинска здравна каса. За нея може да се предвиди общински бюджет в началото от порядъка  на 3000 и 40000 лв. на месец и постепенно да се увеличи в зависимост от възможностите.

Друг акцент в програмата на д-р Васил Костадинов е и създаването на ин витро център в Поморие, който да съчетава процедурите с калолечението. „В Поморие има много специалисти, които са се занимавали с терапия на стерилни двойки по метода на калолечението, като тези постижения са описани в много трудове. Идеята е създаването на ин витро център в Поморие да бъде съчетан с тези методи. Към създаването на такъв център съм убеден, че ще проявят интерес много наши и чужди инвеститори и той може да се превърне в единствен по рода си и своята уникалност център в целия свят”.

От  голям приоритет за Община Поморие е и създаването на център по хемодиализа. В града има 7 пациента, които са на хемодиализа и на които сега се налага да пътуват до Бургас или Несебър. Според д-р Ко стадинов в болницата в Поморие има прекрасни условия да бъде изграден такъв център. По думите този център може да се ползва не само от поморийци, но и от туристи, които не могат да спрат своята диализа. Центърът по хемодиализа може да бъде изграден на принципа на публично-частно партньорство, като общината участва с базата.

Освен в здравеопазване д-р Костадинов  счита, че може да бъде полезен и за развитието на социалната политика в Община Поморие.

„В социалната политика,  в моята програма, съм наблегнал на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, мозъчно-съдови заболявания , туморни заболявания. Идеята  е да бъде обхваната по-голяма част от населението в една програма за профилактични прегледи. Заедно с това съм наблегнал и на обхващането на малцинствените групи , социално слабите пациенти, които нямат достъп до здравеопазване, както и за изграждането на кухня за социално слаби граждани и социален патронаж”.

Д-р Васил Костадинов е под № 3 в листата за общински съветници на „Партия на зелените” и ще разчита на преференциалния вот. Ще разчита на подкрепата на всички хора от Поморие, които го познават и които биха искали да се чувстват по-добре, да са по-спокойни и по-здрави.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук