21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Европейската комисия е прекратила три наказателни процедури срещу България

„Усилената работа доведе до това, че три наказателни процедури бяха прекратени от Европейската комисия. В София открихме интегрираната система за управление на отпадъците, с което изцяло приключихме проекта. Това е признание за усилията на всички. Вече официално Комисията взе решение за прекратяването и закриването на наказателната процедура за софийските отпадъци, която стартира през 2007 година, а през 2011 г. навлезе в съдебна фаза ”. Това  каза днес министър Ивелина Василева на събитие в Бургас,  посветено на Международния ден на  Черно море.

Министърът допълни, че Европейската комисия е повярвала в България. „Успяхме да отговорим на очакванията и да оправдаем доверието ”, каза Ивелина Василева.

Другите две прекратени процедури касаят транспониране на екологичното законодателство.  „С приемането на Закона за водите е прекратена наказателната процедура в сферата на водите. С промяната на Закона за опазване на околната среда транспонирахме текстове, които касаят големите рискови предприятия. Изпълнихме своите ангажименти и по този начин ЕК оцени усилията на българското правителство”, подчерта министър  Василева.

В Бургас, заедно с кмета на града  Димитър Николов, Ивелина Василева откри пленер за деца по изобразително изкуство и награди участниците в Националния конкурс „Морето не е за една ваканция“. Инициативите са организирани от Басейнова дирекция „Черноморски район, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас и Регионалния исторически музей в града по случай Международния ден на Черно море – 31 октомври.

Международният ден на Черно море отбелязва подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и защита на Черно море между България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, защита на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук