17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

„Евро фолк – Черно море“ разлюля Китен

Дванадесетото издание на Международния фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2016”, който се провежда в черноморския курорт Китен, е официално открит. Президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните фестивали – EAFF, Калоян Николов, поздрави всички участници и им пожела много настроение и достойно представяне.

За да върви празникът „на хаирлия”, секретарят на Сдружение „Родопски хайдути”, Андон Шопов, спази стара българска  традиция и гръмна с револвер. Десетки формации и индивидуални изпълнители показаха красотата на фолклорното народно изкуство на сцената в „Грийн парк”.

AGAPI choir and dance group

Още през първия ден на фестивала с Първа награда в съответните категории бяха отличени две формации. Кукерска група „Каваклии” към НЧ „Просвета 1927”,  кв. Долно Езерово, гр. Бургас спечели „Орфей” в категория „Народни обичаи”. Самодейна група за изворно народно творчество „Орехово”, към НЧ „Родопско бъдеще – 1895”, с. Орехово, общ. Чепелара, обл. Смолян заслужи своя „Орфей” в категория „Автентични песни”.

Освен родния фолклор от различни етнографски области на страната, зрителите ще имат възможността да се насладят и на изкуството на гостуващи от други страни участници. Със сиртаки, малоазийски, източнотракийски и македонски танци ще се представят изпълнителите от Хор и танцова група „АГАПИ“.

Всички участници от „Агапи“ са родом от Перея. Гръцкият град е създаден от бежанци от Мала Азия и Източна Тракия, които пристигат в града през 1923 г. Перея е курорт в продължение на много десетилетия, тъй като е най-близо до Солун. Днес Перея е главният град и централата на Община Термайкос.

Kukerska grupa

Асоциация „АГАПИ“ е създадена през 1969 г. от жена от Перея. В допълнение към широката гама от културни и социални дейности, които са се предлагали на хората в Перея, „АГАПИ“ е установила два хора и традиционна танцова група. Хорът е основан през 1993 г., а Новият европейски хор е основан през 2009 г. Те са участвали на различни хорови фестивали в много гръцки градове и в чужбина с голям успех. Диригент на двата хора е г-жа Елеонора Калаитсиду.

Традиционната танцова група е създадена през 2009. Участвали са на много форуми в Гърция и чужбина. Наталия Сугиолтзи е преподавател на групата от нейното създаване. Танцовите изпълнения са в съпровод на: Христос Данас – виола, Мариос Борбудакис – лютня и Теофилос Терезакис – перкусии.

Участието на Хор и танцова група „АГАПИ“ е от 17:20 ч. на 20 май – сцена Хотелски комплекс „Грийн парк“ – Китен. Програмата на фестивала по дни и часове може да намерите на официалната страница на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF.

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини