18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Екип на „Нешънъл джиографик“ засне изследването на мощите на Св. Йоан Кръстител, открити в Созопол

Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван в Созопол, съобщава 24 часа.

Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на “Нешънъл джиографик”. То ще бъде показано във филм за най-коментираната археологическа находка за годината.

Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи – че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30- и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

Изследването е извършено от д-р Лъчезар Савов, който работи на скенера, в присъствието на откривателя на мощите проф. Казимир Поптодоров. Част от процедурата са и 3D изображения, които показват вътрешната структура на находката.

Томографските изследвания са базисни, върху тях учените могат да правят допълнителни анализи, уточни Дражева. На пръв поглед се виждало, че костите не са с добра плътност, което издавало, че притежателят им е водил труден живот.

Оглед на находката е направил и шефът на лабораторията по антропология проф. Йордан Йорданов. Определено е до най-малка точност от кои части на тялото са костите – дясна ключица, пръст на дясна ръка и резец от горна челюст.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук