13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

ЕК: България и Румъния отговарят на изискванията за Шенген

Европейската комисия е на мнение, чеБългария и Румъния изпълняват необходимите изисквания да бъдат приети вШенген. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Наташа Берто.

Въпросът следва да бъде решен на политическо равнище от Съвета на ЕС иЕвропейския съвет, уточни тя. Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас поясни в отговор на въпрос за бъдещето на Шенген, че комисията очаква предложението за разселването на мигранти в ЕС да послужи за запазването на зоната без гранични проверки. Скинас определиШенген като един от успехите на ЕС, който се оценява високо, предава Дарик, позовавайки се на БТА.

По неговите думи ЕК има ясното очакване в понеделник на извънредното заседание наСъвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъде постигнато решение по предложението на комисията за задължително квотно преразпределение на мигрантите. Сега не е време за самостоятелни решения, а за общоевропейски отговор, заяви Берто по повод предприетото от Дания временно затваряне на границата с Германия заради бежанския поток.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук