10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Ердоган разкритикува САЩ за ареста на охранителите му

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува решението на САЩ да арестуват 12 негови телохранители, съобщава БТА. Те са обвинени за сблъсъците с прокюрдски демонстранти около посещението на държавния глава във Вашингтон миналия месец.

„Ние ще се борим политически и юридически с това решение. Що за закон е това? Ако те (бел. ред. – бодигардовете) не са там, за да ме охраняват, защо изобщо да ги водя с мен в САЩ“, заяви Ердоган в Анкара.

Той обвини американската полиция, че не е направила нищо срещу „терористите“, както той ги нарече, които протестирали против него. По-късно турското външно министерство нарече решението на американските власти „грешно, базирано на предубеждения и лишено от правно основание“ и повика посланика на САЩ в Анкара Джон Бас на разговори.

Обвиненията срещу някои членове на охраната на Ердоган изпращат ясен сигнал, че Съединените щати „не толерират лица, които използват тактики на сплашване и насилие, за да потиснат свободата на словото и легитимното изразяване на политически възгледи,“ каза в изявление държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от „Ройтерс“. Девет души пострадаха в сблъсъците между привърженици и противници на властите в Анкара. Инцидентът стана пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон, където тогава се намираше Ердоган.

На първите кадри от 16 май се видя, че мъжете от охраната, последвана от негови привърженици, се нахвърлят върху протест срещу Ердоган, на който се развяваха знамена на терористичната организация „Кюрдска работническа партия“. „Ройтерс“ разпространи кадри, от които се вижда, че той действително е в колата си пред сградата, докато на не повече от 100 м от него започва масовият бой. Полицията определи случилото се като „брутална атака“ срещу мирен протест.

Охранителите се върнаха в Турция заедно с президента и заради това могат да бъдат арестувани само ако отново посетят САЩ. От Държавния департамент не коментираха дали ще поискат екстрадицията им. „Ще обмислим следващите си действия,“ каза пред репортери говорителят на институцията. Според прокуратурата обвинените по случая са общо 18, сред тях двама канадци и четирима американци. В сряда двама души бяха арестувани заради сблъсъка, избухнал край посолството на Турция във Вашингтон./dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук