13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Ето къде момите и момците от Странджа се „побарвали“

Има една пещера, сочена като светилище на Света Марина, но там от години не се ходи, защото се намира в резерват и е труднодостъпна. Местните вярват, че районът около нея е пропит с божествена енергия.

„В миналото там се е случвал най-големият панаир на местното население, на моми и момчета в предбрачна възраст. Тази Света Марина се нарича света Маринка Побаринка и всъщност този прякор много точно описва какво точно се е случвало в нощта на нейния празник. Панаирът всъщност е бил едно опознаване преди брака, когато момите и момците от селата са влизали в пещерата, за да се „побарват“, каза директорът на Исторически музей „Проф. Александър Фол“ – Малко Търново, Ивелина Иванова.

По думите й, едно от най-големите светилища на Света Марина в Странджа се намира до село Сливарово. „Аязмите на Светицата в планината са много. Почти във всяко селище има такава аязма. Но едно от най-големите светилища е пещера, която се намира близо до село Сливарово“, обясни тя.

Светицата е наричана още и „Огнена Марина“, защото се почита на третия ден на Горещниците. „Почитана е като владицата на огъня, на змиите и на женското здраве. Водата, която капе по стените на пещерата ѝ в село Сливарово е лековита, вярват местните. Всъщност тя най-много помага на бездетни жени и нейният ден е свързан с приспиване на нейните свещени места. Вярва се, че жените, които търсят изцеление, трябва да преспят на мястото, не вътре в самата пещера, но рано сутринта преди изгрев слънце трябва да влязат в пещерата и да занесат дарове. Трябва да се измият с водата, която капе по стените на пещерата и съответно да се помолят силно за това да имат рожба. До ден днешен тази традиция се спазва“, обясни Иванова.

Радио „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини