21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Жители на с. Атия затвориха пътя Бургас – Созопол (видео)

Жители на Атия и Черноморец затвориха основния път Бургас – Созопол тази сутрин. Близо сто души образуваха плътен кордон на пешеходната пътека в района на която загина 16-годишният Костадин. Хората от двете населени места настояват там да бъде изградена пасарелка или кръгово кръстовище, тъй като много деца ежедневно пресичат междуградския път, за да стигнат до учебните заведения в Бургас.

На пешеходната пътека, до която ученикът беше пометен бяха поставени стотици цветя в негова памет. С трибагреници и плакати, жителите на двете населени места казаха „Не!“ на войната по пътищата и настояха за спешни мерки от страна на Пътната агенция за обезопасяването на участъка.

Ограничението на скоростта в района на отбивката за Атия и Военноморска база Бургас е 60 км/ч. Преди пешеходната пътека е монтирана стационарна камера, която да следи за скоростта. Според местните там са загинали най-малко 7 души за последните десетина години, а камерата на КАТ не работи от поне половин година.

„Защо трябва да има смъртен случай, за да ни обърнат внимание. Питаме се какво да праивм от тук нататък“, коментира майката за загиналото момче – Веселина Джардова.

В Атия и Черноморец вече е започнала подписка, която да затвърди исканията на местните. Тя ще бъде изпратена до вътрешното министерство, Агенция „Пътна инфраструктура“, министъра на вътрешните работи и премиера. Освен за кръгово или пешеходен надлез родители настояват и за промяна в маршрутите на ученическите автобуси, които в момента не влизат на територията на село Атия.

Проект за изграждане на кръгово движение на кръстовището има от няколко години. Изпълнението му обаче се бави заради огромно количество подземни комуникации, обслужващи Военноморска база – Бургас. До администрацията са изпращани десетки писма с настояване за задвижване на процедурата по изпълнението му. През 2007 година районът около пешеходната пътека беше осветен, но инцидентите не спират, разказват жители.

16-годишният Костадин беше пометен от джип  вчера сутринта. 59-годишният шофьор обяснил, че е бил заслепен от друг автомобил и не го е видял, докато пресича платното. Той е задържан за срок от 24 часа. Обвинение все още не са му повдигнати.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук