20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Завършва възстановяването на щетите на оградата по българо-турската граница

Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района на община Малко Търново, като в засегнатите райони бяха частично повредени и участъци от възпрепятстващото съоръжение по границата с Република Турция. Към днешна дата ремонтите на съоръжението са на етап приключване и охраната на границата се очаква да се върне към нормален режим в най-скоро време.

По официални данни на НИМХ, падналите валежи в района на Малко Търново в периода 21-30 септември са определени като екстремни. Справка на ведомството показва, че в Малко Търново количеството на валежите за периода е било 163,6 литра на кв. м (304% над нормалното), в района на с. Граматиково – 314 литра на кв. м (604% над нормата, втори най-тежък валеж в историята на станцията), в с. Кости – 148,9 литра на кв. м (249% над нормата), а в село Резово – 94,5 литра на кв. м (161% над нормата). В община Малко Търново, където поройните дъждове отнесоха пътища, земна маса и дървета, беше обявено бедствено положение.

Стихията е нанесла и поражения върху част от възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница. Отговорните институции са запознати с проблема и незабавно са взели мерки за отстраняването му. В Министерския съвет ежедневно се получава информация за ситуацията и се извършва необходимата координация за възстановяване на съоръжението и надзор на местата с риск за преминаване, където е осигурена денонощна жива охрана. Към настоящия момент възстановителните действия са на етап приключване, а представители на Областната администрация в Бургас следят за бързото изпълнение. Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци.

Ситуацията с нанесените от бедствието щети е овладяна. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем, съобщиха от правителствената информационна служба.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук