Две са кланиците, където започва извозването на здравите агнете от Бургаски регион, съобщиха от Агенцията по хранитие. Целта е незасегнатите от болестта шап животни да могат да се реализират на пазара за Великден и Гергьовден. Клането на агнетата и яретата ще се извършва в месодобивно предприятие за червени меса „Бургас Мийт“, с. Дебелт и месодобивно и месопреработвателно предприятие за червени меса „Хаас-България“ , с.Русокастро. При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи. Клане на животните ще се извършва само, ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед. Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с болестта шап в Република България. Реализация на прясно месо ще се извършва само през периода от 12 април до 7 май и само на територията на регион Бургас. Забранява се движението на живи животни за клане от надзорната-три километрова и предпазната-десет километрова зона на констатираните огнища на заболяването шап. При клането на агнетата и яретата ще се вземат кръвни проби за серологично изследване за шап на десет процента от всички животни постъпили за клане. Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали също ще организират и координират клане на агнета и ярета, произхождащи от ферми от същите региони в месодобивни и месопреработвателни предприятия, находящи се на териториите от областите .