10.4 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Започнаха тестовете на първата ваксина срещу рак

Млада британка е една от пациентите, които ще се подложат на експериментално лечение с ваксина срещу рак. Ваксината е разработена да стимулира имунната система, която сама да разрушава туморите, разпространили се в организма, пише „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

35-годишната Кели Потър е диагностицирана с напреднал стадий на рак на маточната шийка през юли 2015 г. и е сред първите, вписани като доброволци в експерименталното лечение в следващите две години. В него ще участват общо 30 доброволци.

Кели, която живее в Кент е била диагностицирана с четвърти стадий на рак на маточната шийка и е отговаряла на всички условия за експерименталното лечение. Заболяването се разпространило и към други органи в организма й. „Въпреки че получих много добро лечение и ракът беше стабилизиран в Лондон, вече имах разсейки с черния дроб и белите дробове. Когато разбрах, че имам право на лечение с новата ваксина, се съгласих. За мен е чест да бъда част от нещо, което може да промени всичко”, разказа Кели.

Британката получава първата доза на ваксината на 9 февруари. Предстоят още седем посещения в болницата. Лекарите я предупредили, че може да изпита грипоподобни симптоми, но до този момент нито един от тях не се е проявил.

„Моята надежда за бъдещето е да победя рака за възможно най-дълго. Ако не успея, искам да вдъхновя хората, болни от рак”, сподели британката. Ваксината съдържа малък фрагмент от протеина на ензима, наречен hTERT, който позволява на раковите клетки да се делят непрекъснато.

„Надяваме се, че чрез инжектиране на този антиген в кръвта, той ще стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите клетки, но оставят здравите клетки непокътнати”, обясниха учените от университета в Съри в Гилдфорд.

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук