13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Защо точно Париж?

Защо нападнаха точно Париж? Защото това е най-известният град в света, място, с което всеки може да се идентифицира. Затова и България е относително защитена – пази я тоталната ѝ неизвестност, пише проф. Ивайло Дичев. Защо ислямистите нападнаха точно Париж? Не може да се твърди, че този град е слабо звено в европейската сигурност. Полицията там е от най-добрите – това се видя и на фаталния петък 13-и.

Да, имаме ответен удар срещу започналата вече военна операция „Шамал“, която се активизира преди около месец с изпращането на самолетоносача „Шарл де Гол“. По същата логика беше ударена Турция в Анкара. По същата логика беше свален може би и руският пътнически самолет над Синай. Ударът е насочен и срещу масовия прием на бежанци в Европа, който лишава главорезите от достатъчно робини, войници, работници. А намереният сирийски паспорт край едно от телата е по-силен аргумент от всички речи на Марин льо Пен.

Сигурно могат да се намерят и културно-исторически обяснения за агресивността на вече второ и трето поколение имигранти от Магреба. Именно те най-често участват в безредици – маргинализирани, безработни младежи от гетата, които не виждат пред себе си никаква перспектива. Може би роля играе и фактът, че арабските малцинства там носят историческото бреме на френския колониализъм.

В подкрепа на тази теза идва обстоятелството, че отношението към Германия на живеещите в страната турци е съвсем различно: Османската империя се е сблъсквала с германски княжества в различни моменти, но никога не е била покорявана от тях – те са воювали като равни. Докато арабите от северна Африка се чувстват унизени. Подобен проблем има с кавказците в Русия, например, няма го обаче при мексиканците в САЩ.

Но това са само нюанси. Затова да се върнем към изходния въпрос: защо точно Париж?

„Ислямска държава“ вече обяви Париж за „столица на греха“, макар че в тази му роля градът отдавна е надминат от места като Лас Вегас, Амстердам, Ибица, че дори и от нашия Слънчев бряг. Париж е обаче най-известният град в света. Той е неизменно сред най-посещаваните туристически дестинации, а ако говорим за културен туризъм, Париж е дори ненадминат. Едва ли има европеец, който да не разпознава местата, които се въртяха из новините – булевард „Волтер“, стадионът, типичните парижки кафенета. Които са сега надупчени от куршуми.

Ето какво правят терористите: атакуват един световен декор, атакуват сцена. В случая дори и буквално – сцената в Батаклан. Нали сте гледали такива филми? Някаква бомба ще гръмне тъкмо в Айфеловата кула, някакво извънземно ще се засели тъкмо в Лувъра. Терористите просто копират сюжети от популярната култура, атакуват места, с които ние, глобалните туристи, бързо можем да се идентифицираме.

Впрочем, това обяснява защо ние в България сме относително защитени – пази ни тоталната ни неизвестност. Защото какъв смисъл би имал терористичен акт на място, което никой не разпознава?

Deutsche Welle

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук