24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

За втора година Недко Николов извади кръста в Несебър

По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста. След него в студените води на морето скочиха около 20-ина куражлии, а пръв до заветната цел за втора година стигна Недко Красимиров Николов на 23 години от Ахелой.

8511Победителят получи подарък от община Несебър – икона и парична награда. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци, поднесени им от Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“.

 

IMG_0794 copyСъбитието уважиха лично кметът на Несебър Николай Димитров и председателят на Общински съвет Румен Кулев, като малко преди ритуалното хвърляне на кръста градоначалникът поздрави своите съграждани, събрали се, за да почетат традициите, и честити на всички именници празника Богоявление. Благопожелание към множеството хора отправи и отец Петър, след което хвърли кръста в морето.

победителятВ Несебър и тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят в къщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук