24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Звукови сигнализатори за незрящи на 16 кръстовища в Бургас

От това лято Община Бургас ще улесни престоя на хората със зрителни увреждания, гостуващи в морския град. Незрящите туристи също ще могат да ползват въведената преди няколко години система от звукови сигнализатори на 16 възлови градски кръстовища и 54 обществени сгради.

За целта всеки човек със зрително увреждане трябва да посети Туристическия информационен център, до подлеза на Операта, където ще получи за времето, през което пребивава в Бургас, пулт за управление, както и подробна информация за начина на ползване на звуковите сигнализатори и подробен списък с оборудваните обекти.

Изграждането на интегрирана система от звукови сигнализатори на територията на община Бургас осигурява необходимата възможност за безопасно, бързо и независимо придвижване на хора с нарушено зрение, като в същото време не нарушава дейността и спокойствието на останалите участници в обществото, незасегнати от този проблем.

След изграждане на системата Община Бургас закупи и предостави на жители със зрителни увреждания общо 130 бр. пултове за управление. По този начин бе предоставена възможност за безопасното им и независимо придвижване в града.

В края на миналата година по време на обществените обсъждания, свързани с реализирането на проект „Интегриран градски транспорт“, хора със зрителни увреждания отбелязаха, че тази система може да се ползва единствено от жители на Бургас. Така се породи идеята на Община Бургас да предостави тази възможност и на гостите на града, които имат зрителни проблеми.

Следващата крачка е обхвата на обектите с достъп за хора със зрителни увреждания да бъде разширен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук