10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Иван Вълков: Съвпада ли издадено строително разрешение за трафик кулата в Бургас с парламентарния контрол?

„Надявам се не е съвпадение фактът, че точно вчера е издадено разрешение за строеж на трафик кулата в Бургас. Не трябва управляващите да работя по този начин – чрез парламентарни питания, които сме входирали преди повече от 2 месеца.” Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.

Пристанище надлез

Той попита транспортния министър Данаил Папазов на какъв етап от реализация се намира строителството на трафик-кулите във Варна и Бургас. От отговора му стана ясно, че на 27 март, ден преди парламентарния контрол, е издадено разрешение за строеж на трафик-кулата в  Бургас, а тази във Варна все още очаква подпис. Според министър Папазов забавянето се е получило заради допълнителни корекции по инвестиционните проекти и комплексните докладни. Той обаче призна, че в рамките на графика за инженеринг проектът е почти на ръба на закъснение, като строителството трябва да започне до края на март.

„Договорът за Проектиране и изграждане (инженеринг) и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна“ на стойност 3 767 700.00 лв. без ДДС е сключен преди близо година. Има 5 месеца до завършване на строителството. Съмнявам се обаче сроковете да бъдат спазени, възможно е обжалване, следва мобилизация на фирмата, изграждане на строителна площадка. Последващото оборудване на сградите също изисква технологическо време. По този начин се създават предпоставки за загуби на европейски средства”, коментира бургаският депутат.

Той повдигна и друг важен за Бургас въпрос – свободният достъп до Морската гара. „Изграждането на трафик-кулите е част от Зоната за обществен достъп, за която от години има одобрен ПУП и изготвен генерален план на пристанището. Тази Зона не се развива, въпреки че имаме една модерна морска гара. Тя обаче е може би единствената в Европа, която е недостъпна за жителите на града и туристите”.

Транспортният министър не се ангажира с конкретен срок кога хората свободно ще могат да се разхождат до Морската гара. Той коментира, че проблемът е не е лесен , има много замесени страни и очаква от тях предложения за разрешаването му.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук