13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Иран и Гърция дадоха въздушен коридор на руските самолети

Иран и Гърция са разрешили преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ заСирия през въздушното им пространство, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на руските посолства в Техеран и Атина. 

„Към днешна дата в руското посолство в Иранса получени разрешения за всички искани прелитания на руски самолети за доставка на хуманитарна помощ за Сирия“, заяви в телефонно интервю за Интерфакс пресаташето на руското посолство в Техеран Максим Суслов.

Гърция е разрешила преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия още на 31 август, съобщи руското посолство в Атина, цитирано от агенция ТАСС. „Разрешението за прелитане на самолетите бе получено на 31 август и оформено в нота на гръцкото външно министерство“, съобщи пресслужбата на посолството. Гърция отрече да има проблеми с Русия относно евентуална забрана за полети над нейна територия на руски военни самолети с дестинация Сирия, предаде агенция Франс прес.

„Не е изразявано никакво недоволство, не е правен никакъв негативен коментар“, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас. Преди дни в гръцките медии се появи информация, че Русия е поискала от Гърцияразрешение за преминаване през въздушното й пространство на самолети с хуманитарна помощ и дипломатически персонал за Сирия от 1 до 24 септември 2015 г. В събота посолството на САЩ в Атина се обърнало към гръцкото външно министерство с молба да отхвърли искането на Москва.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук