14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

RAI: Варна е перлата на Черно море (видео)

Италианският канал RAI представя Варна като град на младите и европейска столица на младежта за 2017 година. Репортажът „Добре дошли във Варна, градът на младите” е на журналиста Летисия Паскале, която определя града като „перлата” на Черно море.

По думите й Варна е градът с най-ниска средна възраст – повече от 1/3 от населението е между 15 и 29 години и разказва още, че в него има 6 ВУЗ-а с общо 40 000 студенти. Силно увеличение се наблюдава при тези, които идват от чужбина. Преди четири години те са били 600, а днес са достигнали до 4 000 души.

Стояна Стоева от „Социалната Чайна” споделя пред камерата на RAI, че в нея младежите могат да обогатят своите социални, лични и комуникативни умения. Откриват позитивно отношение и могат да започнат своята първа работа.

От своя страна Ася Захариева, Алтернативно пространство ХАЛЕ 3 разказва, че младите прекарват все повече време пред компютрите, не излизат, не се занимават с този тип нещ, трябват много повече места като това.

Варна вече е опитвала да стане Европейска младежка столица последните години. България пък е една от най-бедните страни в Европа, тя се намира на най-ниските места в повечето изследвания за качеството на живот, се казва още в репортажа.

Представителят на Община Варна в Управителния съвет на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” Биляна Раева добавя, че страната ни е със социалистическо минало, нищо не се променя със скоростта, с която младите искат, а във Варна могат да се дадат примери, че има неща които се променят към по-позитивно с доста добри темпове, за разлика от други градове.

Морската столица на България разполага с минимум 24 социално заети фондации, 25 Фестивала за музика, театър, танци, изкуство. Общината може да бъде пример за България и Европа, разказва още Раева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук