14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Кардинална промяна в училищните столове в Бургас

Балансирано меню от полезни храни с гарантиран произход ще се предлагат на децата в бургаските ясли и градини. За да се гарантира максимално качеството на ястията, се разработва специална програма с изисквания, които трябва да се спазват както от доставчиците на продукти, така и от готвачите и служителите в детските заведения. Детайлите по прилагането на програмата обсъдиха на работна среща днес кметът Димитър Николов и водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. Стефка Петрова.

„Там, където е необходимо, ще дооборудваме детските кухни. Към доставчиците ще бъдем много взискателни. Освен, че ще се следи за качеството на продуктите, ще проверяваме и как се опаковат доставките“, каза по време на срещата кметът Николов.

В Бургас стартира и пилотен проект за здравословно хранене в училищата. „Става въпрос за кардинална промяна – от ремонт на помещенията за хранене и готвене до здравословно меню, съобразено с вкусовете на подрастващите“, обясни кметът Николов.
От следващата година ще бъде въвъден и мониторинг на теглото и ръста на децата и учениците според Индекс на телесната маса /ИТМ/, одобрен от Световната здравна организация.

Утре от 09:00 часа в експоцентър „Флора“ водещият специалист по хранене, диетика и токсикология проф. д-р Стефка Петрова ще проведе в Бургас поредното обучение, посветено на здравословното хранене. Може да присъства всеки, който желае.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук