23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Кипариси ще пазят АМ „Тракия“ от снегонавявания

Започна залесяването на участъка от АМ „Тракия“ в района на Карнабат. Зелен пояс от 3-метрови кипариси ще бъде разгърнат на около 500 метра по протежението на аутобана. Ако проекта се окажа успешен ще бъде приложен по всички магистрали, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Режимът на зимно поддържане на  републиканската пътна мрежа влиза в сила от утре – 1 ноември. Държавните институции уверяват, че са подготвени, а необходимата техника и оборудване- осигурени. 3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа. На места техниката е ангажирана при извършването на текущи ремонти, но фирмите декларират, че тя може да бъде преоборудвана за 24 часа.

Наличността на материали – сол, калциев дихлорид, инертни материали, е средно над 60% от необходимите количества за цялата страна. 80 млн. лв.е ресурсът за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, каза министърът и допълни, че ако средствата не бъдат изразходвани за зимно поддържане, ще се пренасочат за извършване на текущи ремонти по пътищата през следващата година.

”Ще затваряме пътни участъци при предпоставки за възникване на кризисни ситуации до нормално осигуряване на тяхната пропускливост”, заяви министърът. Шефът на дирекция „Пътно поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ инж. Михаил Рашков съобщи, че през миналия зимен сезон са налагани неустойки в размер между 10 хил. лв. и 40 хил. лв. и посочи, че акцент в работата през тази зима е взаимодействието с метеоролозите. “Искаме да изпреварим снега, да извадим техниката, преди да е започнал снеговалежът”, допълни той.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук