23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Кметът на Царево: „Еко плаж“- да, но без палатки и каравани на „Корал“!

Да бъде забранено дивото къмпингуване и поставеното на кемпери на плаж „Корал”. За това настоява кметът на Царево Георги Лапчев. Това да бъде записано в промяната на правителствения законопроект за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше внесен за разглеждане в парламента между първо и второ четене. Промяната предвижда да не се дава на концесия плаж Корал и на него да не се извършва никаква търговска дейност. Кметът на Царево припомня, че миналото лято общината е извозила над 130 тона боклук от района на къмпинг Корал за своя сметка, а за да се предотврати еко катастрофа са поставени еко тоалетни и контейнери за боклук.

Разбирам, че „еко плаж” звучи изключително романтично. За всички морски хора ,как се стопанисват плажовете и как ще почиваме лятото е любима тема. Моето притеснение и притеснението на всички жители на Царево е, че в новото предложение липсват рестрикции. Защото да отидеш на плаж е нещо страхотно , но да отидеш на плаж, който е залят с незаконно къмпиращи хора на палатки, с кемпери и се изхвърлят стотици тонове боклук на сезон, е притеснително. Ние сме се прицелили във високия клас семеен туризъм. Лозенец не случайно носи името „ луксозенец”, но когато залепяме за Лозенец един еко плаж , зарит с боклук , то това ще донесе само негативи за общината.”, коментира Георги Лапчев.

По думите на Лапчев е добре да се приложи практиката на Испания и Португалия, където за такива „еко плажове” се плаща туристическа такса.

” Тя може да бъде държавна или общинска, за да се акумулират средства за поддръжката им, за осигуряването на спасители и медицинско обслужване. Ако тази дейност бъде наложена на общините, няма община, която финансово може да се справи. Това е непосилно дори и за по-голяма община като Бургас, например ”, коментира Лапчев .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук