13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Концерт от „Месембрия Орфика“ събра ценителите на класическата музика

Концертът от „Месембрия Орфика“ събра ценителите на класическата музика на амфитеатъра в Несебър. Проявата бе своеобразен анонс към предстоящия фестивал, посветен на този жанр, който ще се състои на 9, 10 и 11 септември в града на ЮНЕСКО.

Романтика и нежност в топлата неделна вечер внесоха виртуозни изпълнения солистите на „Месембрия Орфика“: Марио Хосен, диригент и цигулка, Росица Чопева – цигулка, Красимир Щерев – цигулка, Кристина Хинова – цигулка, Жерар Косе – виола, Стефания Янкова – виола, Антон Никулеску – виолончело и Лиляна Кехайова – виолончело. Произведенията, които пренесоха публиката в красивия свят на виталността и безвремието, бяха на популярните композитори Й. С. Бах, Ф. Менделсон, О. Респиги.

На финала на концерта кметът на Несебър Николай Димитров, който заедно със семейството си лично присъства на събитието, се качи на сцената, за да поздрави водещия музикант в „Месембрия Орфика“ Жерар Косе по случай рождения му ден. Поздравленията бяха придружени с цветя, шампанско и плакет на община Несебър.

Жерар Косе е считан за един от най-големите таланти на нашето време като солист и камерен изпълнител. Има издадени над 25 компактдиска от известни звукозаписни компании. Международно признание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез „Интерконтемпорен“. С особен интерес към новия репертоар за виола, той осъществява премиерите на повече от десет концерта, написани специално за него. Има участия с най-престижните оркестри в света и е носител на много награди на специализираната музикална преса.

Артистичен директор на Международния фестивал „Месембрия Орфика“, който ще се проведе през втория уикенд на септември, е проф. д-р Марио Хосен. Той е основател и артистичен директор и на Международната академия и музикален фестивал „Орфеус“, която се провежда ежегодно във Виена. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост-професор в Япония. За него казват, че е превъплъщение на Паганини.

Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле оставят важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които са Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската Филхармония и много др. Концертира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония и др. Хосен концертира и записва с артисти сред които са Адриан Йотикер, Лесли Хоуард, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Хансйорг Шеленбергер, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини