14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Корал, Карадере и Иракли с марка „ЕКО”. Палатките са „аут“

10 000 лева. Толкова може да платите, ако решите да къмпингувате на някой български плаж. 10 000 лева ще ви струва и удоволствието да паркирате автомобила си на по-малко от 100 метра от ивица. Това предвиждат тексовете, гласувани на второ чете от парламентарната комисия по регионална политика в парламента.

koral 1 Една странна забрана обаче разбуни духовете сред депутати и представителите на зелени, червени, сини, жълти и др. организации. До 10 000 лева може да достигне глобата и за „нощуване” на плажа. Несъгласните с поправките членовете на комисията, така и не разбраха какво всъщност се има предвид под нощуване.

Ако се стигне до ситуация, в която плащате глоба само защото сте заспали на плажа след /дори не е ясно след колко часа/ известно време, то най-вероятно поправките, които преминаха през второ чете, ще бъдат върнати за доразглеждане. „Нощуване” влиза и в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията. Повече от ясно е, че поправките няма да бъдат приети или поне не в този си вид.

georgi lapchevЧаст от текстовете все пак срещат подкрепа. Според Георги Лапчев, кмет на община Царево, дивото къмпингуване води до упадък на туризма. „Радостни сме, че въпросната парламентарна комисия най-накрая се е вслушала в исканията на община Царево. Аз приветствам исканите промени, защото наистина не може това безконтролно поставяне на палатки и каравани, да продължава. Несправедливо е едни хора да почиват за сметка на местните данъкоплатци”, коментира Лапчев.

Гледайте, но не пипайте – Корал, Карадере и Иракли с марка „ЕКО”

Комисията прие и искането плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия, което изключва изпълнението на каквато и да било стопанска дейност там. Поправката е подрепена от ведомствата на Николина Ангелкова и Лиляна Павлова. Тя бе внесена между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди няколко дни.

„Добре е да има такива „еко плажове”. Въпросът обаче тук е кой ще се грижи за чистотата на тези ивици. Всички искаме да посещаваме диви плажове, но когато на тях се появят по 2 000 души, понятието див просто остава в историята. Отпадъците от всички туристи трябва да бъдат почистени. Гледката е катастрофална. Жителите на община Царево я виждат след края на всеки туристически сезон. Онези, които твърдят, че защитават плажовете, някак си забравят, че те съществуват след края на летния сезон”, каза Геоги Лапчев.

tpdpr georgievОт Асоциацията „Българското Черноморие” също подкрепиха идеяата за еко плажове. Според тях, правителството работи в правилна посока.

„Явно има някаква амбиция да се сложи ред в зона „А” от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Досега ситуацията на плаж „Корал” беше такава, че там се генерираха тонове боклуци.

Имаше каравани, палатки, дори дупки , използвани за тоалетни. В Европа дивото къмпингуване е абсолютно забранено. Според нас, търговска дейност на плажа не бива да се извървшва. Нека се прави, но извън плажовете”, коментира от своя страна Тодор Георгиев от НА „Българско Черноморие”.atanas rusev

Всяко едно влизане с кола в близост до плажа, носи масло, носи шум, газене на растителност и тнт. А по плажовете има и мотори, бъгита.

Ако въпросните ивици няма да имат концесионер, би следвало да се реши кой ще ги почиства”, каза пред zonaburgas.bg, Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук