21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Кошлуков: Полицаите в Слънчев бряг повече от Газа или как да съсипеш туризма

Спират те на: кръговото на Поморие, кръговото на Несебър, на входа на Слънчев Бряг, вътре в комплекса, след комплекса, както и на случайни други места. Общо проверките са с една повече от тези в Кербала, но все пак там са НАТО, тук е само полицията, няма чак такава сигурност.

Да съсипеш туризма си, през единствените два месеца сезон, за да оправдаеш бездействието си през цялата година. Какво точно се очаква да стане при тези проверки? Да ги питат къде отиват и те да отвърнат: Ами да застреляме Митьо Ушите, малко закъсняваме, ще може ли по-бързо да ни пуснете, благодаря.

В Газа да отидеш на плаж, няма да те спрат толкова полицаи. В Слънчев Бряг обаче – ела да ни видиш.

Най-сигурният начин да унищожиш туризма е да превърнеш курортите във военна база. Сложи хора с автомати и пищови навсякъде. Спирай и размотавай всеки. Ако имаме все още някоя подводница – да ги почва и в морето, тия проверки на сушата не стигат, ами ако изскочи някой с харпун и прониже Коко Маймуната, да речем?

Безумно е това, и безсмислено. Бандитите не се стрелят, щото са на море. Стрелят се, щото са бандити. Ако гръмнат някого в Боровец, ще сложат постове за проверки на пистата ли? Пускаш сто метра, спираш, събличаш се, че с тия очила, шалове и якета, кой знае какво носиш. После се обличаш, пак пускаш сто метра, сега те спира НАП, да провери носиш ли си бележката за сандвича от чайната.

Показните акции на властта са хем безплодни за сигурността, хем вредни за туризма. Защо ги правят? Митьо Очите го знаят от години, даже е чудно, че не са го утрепали още. Ако бяха застреляли в градския транспорт, щяха ли да спират тролеите за проверки?

Да обсадиш курорт, защото там някой извършил престъпление, е много глупаво. След още една седмица подобни проверки, българите ще отидат изцяло в Гърция. А чужденците ще премислят дали им се почива на море, където хора се разхождат с пушки и пистолети. В Маями полицията по брега е по къси гащи и с велосипеди, тук – с бронежилетки и автомати. В Барселона те упътва как да стигнеш до ресторанта, тук те сваля от колата и те държи на пек и прахоляк край пътя.

Бизнесът има само юли и август, за да изкара някой лев. Къс ни е сезонът, трябва да работи като луд всеки на морето, да обслужи всички клиенти, за да имат поминък стотиците хиляди в този отрасъл. Всяко сътресение през тези два месеца е рисково, всеки намек дори за проблем ще отблъсне туристи и ще намали приходите. Трябва да представим курортите като място за наслада, не за опасности.

А нищо не крещи по-силно за опасност, отколкото група въоръжени полицаи на всеки ъгъл. На летищата ги приемаме, защото ги взривяват, защото терористи отвличат самолети, защото наистина там умират хора. Обаче летището е неизбежно, няма как да хванеш самолета другаде, трябва да се примириш. В туризма не е така, има и други плажове, и други хотели. Ако тук се гърмят – както се подразбира от цялата тази полицейщина по морето – ами ще отидем другаде.

Ако човек не знаеше, че цялата ни работа е такава, щеше да си помисли, че Бъчварова е във война с Ангелкова.

Емил Кошлуков за Демокрация днес

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини