24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Крайбрежната велоалея била неудобна. Умуват как да се премести.

Община Бургас подема инициатива за промяна на трасетата от велосипедната мрежа в Морската градина. Проблемите и възможностите бяха обсъдени на среща днес между представители на местната администрация, граждани и неправителствени  организации.

Като най-конфликтна за граждани и велосипедисти се оказва велоалеята  по крайбрежната алея в парка. Според директорът на отдел „Озеленяване”, Мая Богомилова – отсечката за велосипеди там е очертана по проект преди две години, като е с максималната ширина по нормите, но се оказва, че самата алея не е достатъчно широка и няма достатъчно място за разминаване.

Едно от предложенията е, въпросната велоалея  да стане еднопосочна. Като друг проблем се очертава и демаркирането , тъй като положената в момента маркировка е изключително трайна /използвана е специална боя за самолети/. До каквото и решение да се стигне, то трябва трябва да се обсъди с експертите, които са работили по Оперативната програма, по която е направена и самата велоалея . Припомняме, че според законовите  разпоредби, общината няма право на сериозна промяна за период от 5 години. Това може да се случи единствено с решение на Министерски съвет.

По време на срещата велосипедистите отново заявиха, че маркирането на велоалеи  по пешеходните зони, не е никак добра идея. От Сдружение „SOS-ПТП ” се позоваха на анкета в социалната мрежа, която показва, че бургазлии  искат велоалеята  по Крайбрежната да бъде изнесена изцяло вдясно или вляво. Това обаче било почти невъзможно, тъй като и за това трябвало да се пише много сериозна  обосновка до управляващия орган по ОП .

Повечето от участниците в срещата се обединиха около идеята за поставянето на знак, който оказва така нареченото „споделено пространство”. Така или иначе, дейности по промяна на велоалеяата  скоро няма да има, стана ясно по време на срещата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук