9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Лазаровден и Цветница в Несебър

Народни песни и игри огласиха улиците на Лазаровден и Цветница в Несебър. В празничните дни по стар български обичай близо 130 деца от Обединена общинска школа по изкуствата, пременени в традиционни фолклорни носии, обиколиха улиците на града и пяха обредни лазарски песни, с които благославяха за здраве, щастие и берекет.

На Лазаровден кулминацията на веселието бе на площад „Месамбрия“ в града на ЮНЕСКО. Там възпитаниците на ООШИ отново представиха лазарски песни, хора и танци, като предадоха още повече пролетно настроение на събралото се множество.

13054941_10208969726498475_704666184_oИ на следващия ден – Цветница, песните и игрите на децата продължиха, като по традиция в двора на църквата лазарките се събраха отново, за да изтанцуват традиционните за празника хора, под звуците на обредните песни за здраве и берекет. Децата взеха от храма върбови клонки и се отправиха към река „Хаджийска“, където изпълниха ритуала „Кумичене“ – хвърляне на венчетата в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто венец изпревари всички останали се избира за „кумица“. В духа на традициите, нравите и обичаите, през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката.

И на Цветница, и на Лазаровден в Демонстрационния център на занаятите в новата част на града имаше празничен базар и два концерта, организирани от Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър. Интересният репертоар на участващите групи донесе много добро настроение на посетителите, които имаха възможност да разгледат предлаганите изделия на базара и да си купят нещо от тях. За празничната атмосфера допринесе и екстериорната украса на двора в центъра – по дърветата в духа на предстоящия Великден бяха закачени пъстри яйца.

24354На Цветница в салона на Народно читалище „Яна Лъскова“ в града на ЮНЕСКО ще се състои и концерт-спектакъл на Групата за изворен фолклор „Вардарка“ при НЧ „Гоце Делчев“ – Равда, която отбелязва 10 години от своето създаване.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук