15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Мария Габриел: Възложеният ми ресор цифрова икономика и общество е доверие и възможност за България и Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи ресора на номинираната за еврокомисар от България Мария Габриел при разговор между двамата в Европейския парламент в Страсбург. Повереният й ресор „Цифрова икономика и общество“ е свързан с прилагането на Стратегията за единен дигитален пазар, приета от Европейската комисия през май 2015 г. Ако бъде окончателно одобрена за поста, Мария Габриел следва да покаже с работата си, че развитието и прилагането на законовите мерки правят Европа по-сигурна и имаща доверие в онлайн технологиите, а гражданите и бизнесът могат да се възползват максимално от тях.

„Благодаря за доверието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да определи толкова важен ресор, с който е свързано бъдещето на нашите общества, бъдещето на нашите икономики, бъдещето на Европа. Независимо дали става дума за сигурност, бизнес, образование или професионална реализация, е необходимо да се възползваме в пълна степен от цифровите инструменти“, коментира Мария Габриел.

Тя заяви готовност да работи за един по-свързан, но сигурен ЕС, технологично развит в полза на икономиките, защитаващ правата на гражданите и тяхната лична неприкосновеност. „С мисълта за гражданите приех номинацията на българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов за еврокомисар от България. Обединението гради бъдещето са думите, които ще продължа да изпълвам със съдържание. Бъдеще, в което новите технологии са изцяло в услуга на нашите икономики и общества, на сигурността на европейските граждани. За мен е важно всеки гражданин да се чувства защитен, когато сърфира в интернет, пазарува онлайн, използва мобилния си телефон, изгражда бизнес. Сигурна защита и широко възползване от възможностите на дигиталния свят са ключови думи“, заяви още Мария Габриел.

Предстои Европейският парламент да насрочи изслушване в ресорните комисии, след което ще се проведе гласуването в пленарна зала. Следващият етап е решение на Съвета на ЕС за назначаване на Мария Габриел за еврокомисар по цифрова икономика и общество.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук