9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Мария Габриел организира Европейска седмица на пчелите в Брюксел

За четвърта поредна година Европейският парламент е домакин на Европейската седмица на пчелите и опрашването, чието начало беше поставено от Гастон Франко, евродепутат в предишния мандат на Европарламента. Той гласува доверие за организиране на събитието тази година на зам.-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел, по чиято инициатива за първи път в Европейския парламент беше създадена Работна група по пчеларство. Специален гост на тазгодишното издание на инициативата ще бъде министърът на МЗХ Десислава Танева, която ще открие конференцията на високо равнище „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”, основна част от събитията в календара на Седмицата на пчелите. В нея ще вземат участие водещи международни експерти – университетски преподаватели, лекари, изследователи, евродепутати и високопоставени представители на Европейската комисия, пчелари и земеделски производители, както и представители на неправителствения сектор

 

Сред пчеларите от европейските държави, които ще се включат в събитията, най-силно присъствие ще имат българските пчелари. Заедно с колегите си от другите страни, те ще представят в своеобразно „Селище на пчелата” пред сградата на Европейския парламент мед и пчелни продукти, собствено производство. Предвидени са и тематични занимания, насочени към запознаване на широката общественост към предизвикателствата пред пчеларския сектор.

 

За първи път, част от Европейската седмица на пчелите и опрашването ще бъде и провеждането на Европейски форум на пчеларите. Той ще предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и да разгледат предложението за установяване на модели за сътрудничество с всички заинтересовани страни.

 

Програмата на Европейската седмица на пчелите и опрашването включва множество други съпътстващи събития с цел привличане на вниманието на институциите и обществеността за значението на пчелите.

 

Европейската седмица на пчелата ще бъде открита на 30 септември.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук